”Dacă are cineva urechi de auzit, să audă.” Marcu 4:23
Omul a fost creat de Dumnezeu într-un mod minunat cu un trup complex așezat într-o țesătură de interconexiuni funcționale. Urechile vin cu locul, rolul, importanța, conexiunea, contribuția lor unică și inconfundabilă în economia trupului. În dimensiunea mulțumirii, urechile își au felia lor de contribuție pozitivă ori negativă.
Aparatul de înregistrare audio, stereo, în toate registrele. Sunt responsabile de tonalitate, armonie, acustică, Urechea mulțumirii decodifică veștile, făcând deosebirea corectă între adevăr, minciună, lingușire, victimizare, amenințare, manipulare, după cum scrie în cartea Iov 34:3 Căci urechea deosebeşte cuvintele, cum gustă cerul gurii bucatele.”
Contribuția urechii în dobândirea mulțumirii este foarte mare și de neînlocuit deoarece ea are un rol cauzator. Atitudinea urechii, legătura ei cu creierul, sănătatea ei funcțională au un aport esențial. Omul care se respectă își îngrijește urechile tocmai pentru serviciile oferite întregului trup, la fel este și în privința mulțumirii.
Mulțumirea nu-și pleacă urechea la orice vorbă, nu poposește la sfaturile rele, nici nu crede tot ce zboară. Urechea mulțumirii este prezentă la sfatul înțelepților, așa cum scrie și Solomon în Proverbe 15:31 Urechea care ia aminte la învăţăturile care duc la viaţă, locuieşte în mijlocul înţelepţilor. Proverbe 18:15 O inimă pricepută dobîndeşte ştiinţa, şi urechea celor înţelepţi caută ştiinţa.
”Înțelepciune populară spune referitor la vorbire și efectul lor provocator de supărare; nu te supăra pe cele auzite, privește la cine vorbește, nu fii supărat pe cine vorbește, ia aminte la ce vorbește ...” este și asta un fel de avertizare la cum să folosim urechea pentru a rămâne mulțumiți. Persoana care a experimentat cum este să trăiești mulțumirea, mărturisește; Psalmi 49:4 Eu îmi plec urechea la pildele care îmi sunt însuflate, îmi încep cântarea în sunetul arfei. Iată un exemplu de admirat pe care și oamenii de azi îl pot urma.
**Am auzit pe cineva spunând ceva interesant despre rolul urechilor în relații. Se zice că erau trei vecini ce aveau și o relație de prietenie frumoasă. Unul dintre ei biruit de invidie a încercat să strice prietenia dintre ceilalți doi pentru a fi doar doi prieteni. Fiind toți trei de față a zis unuia dintre ei;... hei, mă tu auzi ce zice ăsta de tine? ..la care cel căruia i se adresa-se îi răspunde; da, dar spune-mi cine este stăpân pe gura lui? El, bineînțeles ,...a fost răspunsul. Dar pe urechile mele cine este este stăpân pe gura lui? El, bineînțeles ,...a fost răspunsul. Dar pe urechile mele cine este stăpân? Tu, bineînțeles, a fost al doilea răspuns. Atunci el este liber să vorbească ce dorește, și eu sunt liber să aud ce vreau, nu? Da, așa este. Ce importanță mare au urechile !
Sunt atât de multe veștile cu potențial de distrugere al mulțumirii pe care le auzim aproape peste tot. Urechea este cea care știe să acționeze în favoarea stării de mulțumire a proprietarului ei.
Urechea mulțumirii nu se derobează de responsabilitatea civică, ne spune; Proverbe 21:13 Cine îşi astupă urechea la strigătul săracului, nici el nu va căpăta răspuns, când va striga. Știm deja de mult că mulțumirea nu constă în lipsa încercărilor, ci acolo ea se desăvârșește, acolo urechea se deprinde cu deosebirea sunetelor, percepe diferența dintre ele.
Aceeași căruță sună diferit fiind goală sau plină, același butoi la fel sună diferit gol ori plin. La fel este și în cazul omului, cuvintele lui sunt diferite când e gol de mulțumire față de cuvintele rostite fiind plin de mulțumire. Tot urechii îi revine responsabilitatea deosebirilor. Așteptările mari de la o gălăgie pompoasă conduc doar la nemulțumire. În același timp e bine de știut că și noi vom recepționați de semeni după sunetul de gol sau plin ce-l degajăm.
În altă ordine de idei urechea mulțumirii nu se va întoarce de la adevăr, nici nu se va îndrepta spre istorisiri închipuite, conform cu 2 Timotei 4:4, nici spre ambiții firești, ci va rămânea consecventă cuvântului lui Dumnezeu. Astfel urechea își va aduce contribuția ce îi revine pentru starea de mulțumire al întregului corp și ceva mai mult, își va îndeplini contribuția ce-i revine în vederea ajungerii în rai. Da, auzim bine, iată de unde știm, Apocalipsa 2:7 Cine are urechi, să asculte ce zice Bisericilor Duhul: „Celui ce va birui, îi voi da să mănânce din pomul vieţii, care este în raiul lui Dumnezeu.” Dacă observăm repetarea expresiei ”cine are urechi..” de opt ori într-o porțiune scurtă de text, înțelegem ce mare importanță are să facem ca propriile urechi să se comporte la fel ca urechile mulțumirii.
1 Samuel 3:10 Domnul a venit, S-a înfăţişat şi l-a chemat ca şi în celelalte dăţi: „Samuele, Samuele!” Şi Samuel a răspuns: „Vorbeşte, căci robul Tău ascultă”.
Dumnezeu vorbește mereu, continuu, în diferite feluri, în circumstanțele vieții. Vocea lui Dumnezeu răsună în auzul omenirii căutând urechi dispuse să ia seama.
Rolul urechii este să audă. Datorită ei omul se ferește de primejdii și stă liniștit în lipsa lor, la fel este cu mulțumirea tot din pricina propriilor urechi. Urechile mulțumirii sunt o binecuvântare pentru toți cei ce le poartă.
Proverbe 15:31 Urechea care ia aminte la învăţăturile care duc la viaţă, locuieşte în mijlocul înţelepţilor.
Proverbe 28:9 Dacă cineva îşi întoarce urechea ca să n-asculte legea, chiar şi rugăciunea lui este o scârbă.
2 Timotei 4:4 Îşi vor întoarce urechea de la adevăr, şi se vor îndrepta spre istorisiri închipuite.