Din pricina multiplelor beneficii; echilibru fizic, emoțional, sufletesc, sănătate, stimulator relațional pe verticală și orizontală, influențează starea de bine.
Când auzim aceste cuvinte avem în auzul nostru și în fața ochilor noștri o veste bună ce rezonează cu nevoile noastre zilnice. Fiecare în dreptul nostru căutăm zilnic soluțiile cele mai favorabile de îndeplinire a responsabilităților aferente.
La auzul cuvântului beneficii, mintea și inima percep și transmit semnale ce trezesc interes.
Mulțumirea în sine este beneficiu, ea produce multe alte beneficii colaterale, adică lucrează numai pentru binele omului.
La rândul lui omul care se respectă pe sine și își dorește binele, va alege să se alăture mulțumirii în toate formele posibile.
Din pricina multiplelor asocieri;
- Intelectual se asociază cu rațiunea, mintea, felul de a gândi.
- Emoțional se asociază cu inima, bucurie, fericire, dorințe.
- Religios, se asociază cu credința, încredere, recunoștința,
Creștinii se numesc așa deoarece și-au focalizat toată credința lor asupra Sfintei Treimi, Dumnezeu Tată, Fiul, Duhul Sfânt. Această credință produce încrederea care la rândul ei se manifestă în mulțumire. Această mulțumire încadrată de credință devine parte a vieții în toate circumstanțele deoarece creștinul nu depinde de circumstanțele care se schimbă ci de Cristos care nu se schimbă. (Imagine din Mat.7 casa zidită pe stâncă sau pe nisip.)
- Duhovnicesc; se asociază cu duhul omului, pace, stăpânire de sine, împlinire, cumpătare
Apostolul Petru are o descriere minunată în acest sens, ... omul ascuns al inimii, în curăţia neperitoare a unui duh blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu (1 Petru 3:4).
Mulțumirea prin asocierea cu Duhul Sfânt primește consistență sfântă deoarece roada acestuia este de acum implicată total în manifestarea ei. Mulțumirea devine astfel parte a caracterului, o adevărată comoară de mare valoare.
Din pricina practicabilității ei
Isus a trăit exemplar mulțumirea
Căutând exemple referitoare la persoane ce au practicat mulțumirea, Isus Cristos deține locul întâi. Din tot ce găsim redat în Biblie, prin toate etapele vieții și ale slujirii Sale, Isus Cristos a prezentat cu demnitate mulțumirea. Orice argument în defavoarea mulțumirii nu rezistă în fața Domnului Isus. Prin exemplul Său, arată oamenilor cum să se raporteze la detaliile vieții astfel încât să rămână ancorați în mulțumire.
Biblia învață o mulțumire constantă și imperativă
În deosebi creștinii, respectiv Biserica Domnului Isus răspândită în diferite localități, era chemată să practice o mulțumire constantă și continuă, fapt ce îi antrena la un exercițiu zilnic al mulțumirii. Determinarea creștinului pentru practicarea mulțumirii este susținută de poziția pe care o are el în Isus Cristos. Coloseni 3:17 Şi orice faceţi, cu cuvântul sau cu fapta, să faceţi totul în Numele Domnului Isus, şi mulţumiţi, prin El, lui Dumnezeu Tatăl. Desigur, oamenii pot argumenta în fel și chip, din perspectiva firească, aici e vorba de mulțumire în perspectivă duhovnicească, din realitatea omului născut din nou, așezat în Domnul Isus Cristos ca un mădular viu, sănătos, activ în Trup.
Credinciosul exersează mulțumirea în contextul vieții ca pe un un imperativ. Este normalul vieții creștine care nu se teoretizează, nici nu se negociază, nici nu se porționează, ci se trăiește în totalitate și dependență de Isus Cristos.
Din pricina ”cauzalităților” multiple și reciproce
În timpul acordat cercetării subiectului mulțumire, am observat cum aceasta devine cauză a multor lucruri bune din viața omului.
Mulțumirea cauzează sănătate. Se știe azi că lipsa mulțumirii îmbolnăvește ființa umană, atât trupește cât și sufletește.
În psihologie se vorbește mult despre felul în care mulțumirea influențează sănătatea.
”Dr. Robert A. Emmons, profesor de psihologie la Universitatea din California-Davis este de părere că recunoștința este un bun medicament. Studiile clinice au demonstrat că practicarea recunoștinței are un impact puternic asupra sănătății, iar efectele pozitive sunt de lungă durată:
– scade tensiunea arterială
– îmbunătățește funcția sistemului imunitar
– crește dispoziția de mișcare și exerciții fizice
– îmbunătățește obiceiurile alimentare
– reduce predispoziția pentru fumat, alcool și abuz de medicamente”
Mulțumirea cauzează bucurie. De fapt între ele este o relație de cauzalitate reciprocă. Se știe bine din experiența practică că aceste două vin împreună. În momentele de bucurie omul este și mulțumit după cum în momentele de mulțumire omul este fericit. Din acest punct de vedere vine întrebarea, care este prima? Oricare ar fi, reciprocitatea lor îl răsplătește pe om cu o stare de bine relaxantă.
Mulțumire – disciplină, cauzalitate reciprocă. În fapt mulțumirea este strâns legată de ceea ce înseamnă disciplină. Mulțumirea se învață. Educația este disciplină aplicată ce își binecuvântează învățăcei cu mulțumire. Cu cât o persoană este mai disciplinată, cu atât devine mai capabilă să își exprime mulțumirea atât față de sine cât și social. Mulțumirea însoțită de disciplina necesară favorizează relațiile sănătoase construite pe principii compatibile. Mulțumirea și disciplina supraviețuiesc circumstanțelor nefavorabile.
Mulțumire – credincioșie, cauzalitate reciprocă cu precădere în sfera religioasă. Credincioșie înseamnă credință aplicată consecvent independent de circumstanțe. Creștinul deține arta mulțumirii permanente deoarece este legat de Dumnezeu prin credință. Creștinul de vreme bună etalează mulțumire cât timp îi este bine. La schimbarea vremurilor nu mai are ce etala deoarece îi lipsește credincioșia.
Mulțumire – rugăciune, o persoană mulțumită își găsește suficiente cuvinte pentru a se ruga într-o paletă largă de exprimare. Pentru el rugăciunea de laudă, mijlocire, cerere, recunoștință, mulțumire este o plăcere, este felul lui de conversație cu Dumnezeu. Și aici se observă acea relație de reciprocitate. Persoana mulțumită este mult mai rugați-vă decât cea nemulțumită al cărei orizont se limitează doar la cereri. Acțiunea rugăciunii nu poate fi confundată cu cerșitoria deoarece este mult mai extinsă ca exprimare și mult mai nobilă în scop, cu efect mult mai valoros.
Cum să devii o persoană mulțumitoare și plină de recunoștință
Meditează la următoarele aspecte și negreșit te vei umple de recunoștință față de nenumăratele daruri pe care ni le oferă Dumnezeu în mod gratuit: Respirăm, putem să ne mișcăm și să iubim. Organismul nostru este o mașinărie perfectă, impresionantă: picioarele noastre pot urca munți, iar brațele noastre pot cuprinde persoanele pe care le iubim. Dacă mănânci 3 mese pe zi, înseamnă că într-un an mănânci circa 1.000 de mese. Gândește-te că sunt o mulțime de oameni săraci care nu gustă decât puțină pâine și apă. Mulțumește-I lui Dumnezeu pentru hrană și oferă din puținul tău și celui sărman. Oprește-te din traficul intens al minții, așază-te pe marginea vieții și privește în jur, în mod obiectiv. Vei vedea cât de frumoasă este natura și viața în întregul ei și vei reuși să te detașezi de prolemele tale. Fiecare zi ne oferă 24 de ore noi, curate, care pot fi umplute cu o mulțime de fapte bune și activități plăcute. Acordă mai multă atenție celor din jur. cu cât te vei gândi mai mult la ceilalți și mai puțin la problemele tale sigur te vei elibera de nemulțumire, de depresie și alte stări negative. Adu-ți aminte de persoanele dragi care nu mai sunt și cugetă la scurtimea vieții noastre pe pământ. Nu îți permite să pierzi vremea cu lucruri lipsite de profunzime și de valoare. Zâmbește celor pe care îi întâlnești. Spune-le cuvinte frumoase, arată-le dragostea și prețuirea ta și sufletul tău se va umple de bucurie și de pace. Nu te costă nimic să fii bun și iubitor, poate doar egoismul care ne împiedică să vedem lumea într-o lumină pozitivă și pe oameni ca fiind aproapele nostru, iar nu dușmanii noștri.