• Acasa
  • Publicatii
  • Media
    • Prezentari Video (ppt).
    • Predici Audio
    • Album Foto
    • Album Video
  • Meditatii Biblice
  • Contact

AȘTEPTÂND  CRĂCIUNUL ...

11/22/2013

0 Comments

 
AȘTEPTÂND    CRĂCIUNUL

Gândind la sărbătoare de Crăciun vedem că suntem înconjurați de foarte multă imaginație, culoare, oportunități. De fapt ni se induce ideea că acesta sarbatoare are menirea să  împace pe cât mai multe persoane. ”Sărbătorile de iarnă” este sintagma datorită căreia semnificația și importanța Crăciunului este așezată într-o aglomerare de forme cu un conținut de asemenea enorm de diferit. S-a ajuns astfel la situația în care oamenii sărbătoresc lucruri diferite în cadrul aceleiași sărbători. Iată câteva feluri diferite de crăciun  pe care le observ eu:

     Crăciunul tradițional.
 În prim plan predomină produsul uman manifestat în diverse forme culturale numite tradiții. Sunt invocate manifestările moștenite de la înaintași. Accentul este pus pe obiceiuri străbune, cântece arhaice, practici sociale. Practicanții se mândresc cu zestrea culturală. Verificarea autenticității, acurateței, adevărului istoric, teologic, etc, nu intră în atribuțiile cuiva anume. Sunt acceptate practici și erori teologice în numele tradiției. În peisajul sărbătorii apar personaje ciudate ce nu au nici un fel de legătură cu Isus.
Cel mai popular a ajuns ”Moș Crăciun” care ocupă locul central, un personaj imaginar folosit pentru inducerea în eroare a copiilor. Oameni își țin astfel copii în minciună împiedicându-i să cunoască adevărul. Mai mult, sunt prescrise o serie de tradiții menite să aducă bine peste cei ce le practică. Am găsit tipărită o astfel de listă:
                                            
                                    ”Ce să faci ca să-ți meargă bine!
·         Decorează-ți casă în verde pentru speranța și în roșu pentru iubire.
·         Lumânările aprinse în seara de Crăciun trebuie lăsate să se stingă singure.
·         Prima persoană care intră în casă în ziua de Crăciun musai să fie un bărbat. Și mai ales brunet sau șaten. E aducător de noroc. Dacă e roșcat, e rost de ghinion, iar dacă îți călca pragul o femeie e o adevărată catastrofă.
·         Firimiturile primului colac de Crăciun se împart de mâncare la păsări și vite, ca sa fie ferite de boli;
·         Nu se spală farfuriile în care s-a mâncat de Crăciun pâna a doua zi, când apa în care se spală se da la vite, împotriva deochiului;
·         Nu mătura nu scoate gunoiul afară din casă până a doua zi.
·         Nu ți-ai găsit încă alesul? Se spune că-l poți visa dacă, după ce te-ai spălat, în noaptea de Ajun, ascunzi sub pernă un pieptene pe care l-ai folosit și usturoi.
·         De Crăciun, spun bătrânii, se deschide cerul. Cei buni îl văd pe Dumnezeu stând la masă cu îngerii și sfinții. Roagă-te la miezul nopții, iar rugăciunea ta nu va rămâne fără răspuns.
·         Pe 24 spre 25 decembrie, noaptea, lasă ușă larg deschisă ca să iasă spiritele rele din casa. (http://www.libertatea.ro/)


Problema cea mare în astfel de situații este că oamenii oricât ar fi ei de sinceri, nu mai au timp de Isus, de cunoașterea cuvintelor Sale, de petrecut timp semnificativ cu El. Efortul de a ține pasul cu tradițiile le ocupă tot timpul și le consumă toate resursele epuizându-i. Sărbătoarea este confiscată astfel de zona tradițională, antrenând pe toți cei ce cred în ea să devină persoanele ce dau viață formelor tradiționale an de an.

Pe de altă parte, Crăciunul este o sărbătoare ce aparține în întregime lui Isus, Mesia fiind persoana centrală a sărbătorii,  mesajul, lumina, adevărul, mântuirea aduse de Isus este darul prețios oferit oamenilor de Dumnezeu.

Mai sunt cateva saptamani pana la Craciun. Pentru saptamana in care intram va invit sa meditam impreuna la semnificatia Craciunului si la modul cum vom sarbatori Nasterea Mantuitorului anul acesta . Mai mult ,sa ne intrebam fiecare : sunt eu persoana care își dorește un crăciun tradițional în locul celui real ?

0 Comments



Leave a Reply.

    Archives

    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    March 2016
    February 2016
    December 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012


    Categories

    All

    RSS Feed

Acasa
Publicatii
Comenzi
Meditatii Biblice
Resurse Video
Resurse Audio