Ce știm noi despre Paște?
„Ştiţi că după două zile vor fi Paştele; şi Fiul omului va fi dat ca să fie răstignit!” (Matei 26:2).
Cunoștințele oamenilor referitoare la Paște sunt dintre cele mai diferite, potrivit cu sursa de inspirație a fiecăruia. M-aș fi așteptat ca cel puțin ucenicii să întrevadă că vor fi părtași la o sărbătoare de Paște diferită de cea tradițională. Contextul evangheliei ne arată că lucrurile au stat altfel. Indignarea, supărarea, prejudecata lor demasca nivelul considerației pe care o aveau față de Isus, ”mielul” ales ca jertfă pentru Paștele de atunci și ale celor ce vor urma. ( ”Ucenicilor le-a fost necaz, când au văzut lucrul acesta, şi au zis: „Ce rost are risipa aceasta? Mirul acesta s-ar fi putut vinde foarte scump, şi banii să se dea săracilor.”v 8,9)
Era pentru prima dată în istorie când un grup de oameni auzeau deslușit cum se vor desfășura lucrurile avându-L în centru pe ”Fiul omului”, cu toate acestea s-au comportat lamentabil.
De fapt și noi cei de azi ne vom rândui acțiunile, faptele și atitudinile referitoare la sărbătoarea de Paște funcție de ceea ce știm. Cât de mult ne asemănăm cu ei?
Unii vor sărbătorii tradiții și obiceiuri, alții vor banaliza sărbătorile pascale din considerente calendaristice, alții le vor respinge total din considerente religioase, alții se vor sărbătorii pe ei înșiși crezând că sunt în centrul sărbătorii, alții vor sărbătorii pântecele îmbuibându-se cu mâncăruri și băuturi alese. Și uite așa, Cristos, Fiul omului ce a fost jertfit devine marginalizat, tot mai îndepărtat și uneori chiar exclus din ”Sărbătoarea” ce îi aparține în totalitate.
Dragi cititori, ce răspuns am putea noi oferi în cazul formulării interogative a cuvintelor redate mai sus. „Ştiţi că după două zile vor fi Paştele; şi Fiul omului va fi dat ca să fie răstignit!” ?
Folosind informațiile Bibliei, vom ști cu certitudine cum să beneficiem cel mai bine de Paștele pe care le vom întâmpina anul acesta.
Tuturor Sărbători binecuvântate.