• Acasa
  • Publicatii
  • Media
    • Prezentari Video (ppt).
    • Predici Audio
    • Album Foto
    • Album Video
  • Meditatii Biblice
  • Contact

Asteptand Craciunul .... Craciunul gastronomic

11/30/2013

0 Comments

 
  Crăciunul gastronomic. 
Își are rădăcinile în tradiții. La acest punct, accentul cade pe mâncare și băutură. Pentru anumite persoane sărbătoare înseamnă să ai masa cât mai plină cu de-ale gurii.   În prim plan se etalează preocuparea cu iz de concurență în domeniul belșugului de pe masă. Oamenii cheltuiesc și risipesc uneori îndatorându-se. Sărbătoarea trece prin stomac, fericirea se formează în cerul gurii, ochi privesc bulbucați cu jind  la bunătățile rămase nemâncate.  Pe cei ce sărbătoresc în felul acesta, apostolul Pavel i-a descris corect; ”… Dumenzeul lor este pântecele…” (Filipeni 3:19).   Din moment ce omul se îndoapă turnând în el fără nici o noimă până la îmbolnăvire, nu mai poate fi vorba de nici o semnificație a persoanei și nici al învățăturilor pe care ni le-a adus Isus Cristos.
Crăciunul gastronomic după modelul ”all  you can eat” (cât poți mânca) chiar dacă este însoțit de rugăciunea ”Doamne ajută” rămâne centrat pe stomac, pe plăcerea individului și bineînțeles repercusiunile vor veni din urmă. Când preocuparea omului este pentru stomac, nu mai este loc de prezența celui ce spune;  ”Luaţi seama la voi înşivă, ca nu cumva să vi se îngreuieze inimile cu îmbuibare de mâncare şi băutură, şi cu îngrijorările vieţii acesteia, şi astfel ziua aceea să vină fără veste asupra voastră” (Luca 21:34).  
Da, este un cuvânt profetic al celui sărbătorit la Crăciun, prin care oamenii sunt preveniți de la un derapaj așa de mare încât sărbătorile lor să devină un festin gastronomic și nimic mai mult.

Pentru ce fel de crăciun ne pregătim noi acum?
Sau mai bine zis, pentru ce fel de crăciun mă pregătesc eu și familia mea? deoarece vine timpul când se cuvine să îmi asum responsabilitatea pentru acțiunile mele. 

Pentru saptamana in care intram va indemn sa meditam impreuna la  acest fel de crăciun,   daca este cu adevărat o sarbatoare fericit? 
0 Comments

AȘTEPTÂND  CRĂCIUNUL ...

11/22/2013

0 Comments

 
AȘTEPTÂND    CRĂCIUNUL

Gândind la sărbătoare de Crăciun vedem că suntem înconjurați de foarte multă imaginație, culoare, oportunități. De fapt ni se induce ideea că acesta sarbatoare are menirea să  împace pe cât mai multe persoane. ”Sărbătorile de iarnă” este sintagma datorită căreia semnificația și importanța Crăciunului este așezată într-o aglomerare de forme cu un conținut de asemenea enorm de diferit. S-a ajuns astfel la situația în care oamenii sărbătoresc lucruri diferite în cadrul aceleiași sărbători. Iată câteva feluri diferite de crăciun  pe care le observ eu:

     Crăciunul tradițional.
 În prim plan predomină produsul uman manifestat în diverse forme culturale numite tradiții. Sunt invocate manifestările moștenite de la înaintași. Accentul este pus pe obiceiuri străbune, cântece arhaice, practici sociale. Practicanții se mândresc cu zestrea culturală. Verificarea autenticității, acurateței, adevărului istoric, teologic, etc, nu intră în atribuțiile cuiva anume. Sunt acceptate practici și erori teologice în numele tradiției. În peisajul sărbătorii apar personaje ciudate ce nu au nici un fel de legătură cu Isus.
Cel mai popular a ajuns ”Moș Crăciun” care ocupă locul central, un personaj imaginar folosit pentru inducerea în eroare a copiilor. Oameni își țin astfel copii în minciună împiedicându-i să cunoască adevărul. Mai mult, sunt prescrise o serie de tradiții menite să aducă bine peste cei ce le practică. Am găsit tipărită o astfel de listă:
                                            
                                    ”Ce să faci ca să-ți meargă bine!
·         Decorează-ți casă în verde pentru speranța și în roșu pentru iubire.
·         Lumânările aprinse în seara de Crăciun trebuie lăsate să se stingă singure.
·         Prima persoană care intră în casă în ziua de Crăciun musai să fie un bărbat. Și mai ales brunet sau șaten. E aducător de noroc. Dacă e roșcat, e rost de ghinion, iar dacă îți călca pragul o femeie e o adevărată catastrofă.
·         Firimiturile primului colac de Crăciun se împart de mâncare la păsări și vite, ca sa fie ferite de boli;
·         Nu se spală farfuriile în care s-a mâncat de Crăciun pâna a doua zi, când apa în care se spală se da la vite, împotriva deochiului;
·         Nu mătura nu scoate gunoiul afară din casă până a doua zi.
·         Nu ți-ai găsit încă alesul? Se spune că-l poți visa dacă, după ce te-ai spălat, în noaptea de Ajun, ascunzi sub pernă un pieptene pe care l-ai folosit și usturoi.
·         De Crăciun, spun bătrânii, se deschide cerul. Cei buni îl văd pe Dumnezeu stând la masă cu îngerii și sfinții. Roagă-te la miezul nopții, iar rugăciunea ta nu va rămâne fără răspuns.
·         Pe 24 spre 25 decembrie, noaptea, lasă ușă larg deschisă ca să iasă spiritele rele din casa. (http://www.libertatea.ro/)


Problema cea mare în astfel de situații este că oamenii oricât ar fi ei de sinceri, nu mai au timp de Isus, de cunoașterea cuvintelor Sale, de petrecut timp semnificativ cu El. Efortul de a ține pasul cu tradițiile le ocupă tot timpul și le consumă toate resursele epuizându-i. Sărbătoarea este confiscată astfel de zona tradițională, antrenând pe toți cei ce cred în ea să devină persoanele ce dau viață formelor tradiționale an de an.

Pe de altă parte, Crăciunul este o sărbătoare ce aparține în întregime lui Isus, Mesia fiind persoana centrală a sărbătorii,  mesajul, lumina, adevărul, mântuirea aduse de Isus este darul prețios oferit oamenilor de Dumnezeu.

Mai sunt cateva saptamani pana la Craciun. Pentru saptamana in care intram va invit sa meditam impreuna la semnificatia Craciunului si la modul cum vom sarbatori Nasterea Mantuitorului anul acesta . Mai mult ,sa ne intrebam fiecare : sunt eu persoana care își dorește un crăciun tradițional în locul celui real ?

0 Comments

Responsabilitatea alegerii (3)

11/16/2013

0 Comments

 
Responsabilitatea alegerii  3 

 ”…Iosua a zis poporului: „Voi Sunteţi martori împotriva voastră înşivă că aţi ales pe Domnul, ca să-I slujiţi.” Ei au răspuns: „Suntem martori!”  „Scoateţi, deci, dumnezeii străini care Sunt în mijlocul vostru, şi întoarceţi-vă inima spre Domnul, Dumnezeul lui Israel.” …” (Iosua 24: 16-27 ).

Alegerile oricare ar fi ele trec dincolo de zona declarativă găsindu-și locul, ocupația și împlinirea în zona practică. Ce a însemnat pentru poporul de atunci declarația unei alegeri responsabile?

 In primul rand  a insemnat renunțarea  la dumnezeii străini acumulați în timp ( chipuri de zeități la care se închinau popoarele din jur), la statuete, amulete,  iconițe, medalioane, imagini grafice,  însemne, închinare, jertfe, sărbători, practici etc. O parte dintre membrii poporului lui Israel  dețineau obiectele acestea, unii le-au primit ca dar din partea localnicilor, alții le-au găsit printre ruinele cetăților, alții le-au avut ca pradă de luptă … O alta parte dintre membrii poporului au invatat obiceiuri si practici de incinare la dumnezeii straini.
Renunțare însemna distrugerea lor în totalitate și imediat, atât partea lor fizică cât și cea emoțională.

Va incurajez pentru saptamana in care intram , sa ne gadim bine si sa identificam ce inseamna pentru noi astazi , acum si aici, renuntarea la dumnezeii straini si apoi sa ALEGEM 


0 Comments

Responsabilitatea alegerii (2)

11/10/2013

0 Comments

 
Responsabilitatea alegerii  2

”… Şi dacă nu găsiţi cu cale să slujiţi Domnului, alegeţi astăzi cui vreţi să slujiţi: sau dumnezeilor cărora le slujeau părinţii voştri dincolo de Râu sau dumnezeilor Amoriţilor în a căror ţară locuiţi. Cât despre mine, eu şi casa mea vom sluji Domnului” ( Iosua 24:2-15 ).

Uneori oamenii simt nevoia să facă anumite schimbări în domeniul lor religios. Fie sunt foarte obișnuiți cu dogmele religiei considerându-le de acum demodate, fie sunt nemulțumiți de anumite persoane din oficiul religiei respective, fie ofertele religioase s-au înmulțit unele fiind chiar atractive, fie curiozitatea de-a gusta din altceva a devenit irezistibilă.

Schimbarea de generații și schimbările socio-politice aduc provocări puternice și în sistemul religios. Așa a fost pe timpul lui Iosua și de atunci se repetă mereu în diferite circumstanțe. Ca român am trecut și eu prin astfel de momente iar ca Pastor am avut ocazia să fiu în valurile învolburate ale tendinței de transformare. Mi s-a întâmplat să fiu chiar prins la mijloc între generații,  respectiv  intre părinți și copii când fiecare parte cerea să legitimez opinia lor. Deznodământul previzibil s-a realizat, fiecare tabără și-a urmat traseul ales strivind fără nici un resentiment pe cel ce s-a aflat temporar la mijloc  "în numele dreptății, a corectitudinii și al Domnului" bineînțeles.

Iosua se afla într-o situație asemănătoare, a recunoscut oportunitatea, momentul și dorința schimbării, ba chiar le-a anticipat printr-o atitudine șocantă. Dumnezeu este statornic, oamenii își vor dovedi de asemenea statornicia față  de Dumnezeu prin alegerea pe care o vor face. Privind cu atenți la cele declarate de Iosua avem în fața ochilor atitudinea corectă și al exprimării unei alegeri responsabile cu perspective dintre cele mai binecuvântate. Ferice de nai dacă îi vom urma exemplul!

0 Comments

Responsabilitatea alegerii (1)

11/3/2013

0 Comments

 
Responsabilitatea alegerii  ( 1)

”… Iau azi cerul şi pământul martori împotriva voastră că ţi-am pus înainte viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul. Alege viaţa, ca să trăieşti, tu şi sămânţa ta, …” (Deuteronomul 30:9-20).  

Vin zile în viață când alegerea devine iminentă iar opțiunile sunt foarte restrânse. Practic trebuie ales între două situații, nu mai multe, și nu există varianta abținerii. În contextul mai larg al cuvintelor citate ne este prezentată o astfel de situație când poporul lui Dumnezeu este pus în fața unei alegeri. Alegerea lor cuprindea câteva implicații:
  • Consfințea relația lor de fapt cu Dumnezeu, fie de aceeași parte fie în tabere opuse.
  • Demonstra credința lor prin actul ascultării.
  • Își trăiau fie viața fie moartea consumând fie binecuvântările fie blestemele urmând fie traseul răsplătirii fie cel al pedepsei.

Asemenea acelor timpuri suntem și noi azi. Creștinismul înseamnă relație corectă cu Dumnezeu ce se demonstrează prin ascultarea de El și se exteriorizează prin calitatea vieții. Ce trebuie să fac eu în mod concret pentru o alegere responsabilă aflu din cele descrise în Biblie la locul indicat mai sus. Cum aflu dacă alegerea mea este responsabilă ori nu, voi afla de asemenea citind contextul mai larg. 
Omul cu adevărat împlinit este cel ce face alegeri responsabile. Iar noi avem cu toții acces nelimitat la aceste informații.

0 Comments

    Archives

    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    March 2016
    February 2016
    December 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012


    Categories

    All

    RSS Feed

Acasa
Publicatii
Comenzi
Meditatii Biblice
Resurse Video
Resurse Audio