• Acasa
  • Publicatii
  • Media
    • Prezentari Video (ppt).
    • Predici Audio
    • Album Foto
    • Album Video
  • Meditatii Biblice
  • Contact

Obiceiuri de Paste.

4/28/2013

0 Comments

 
Obiceiuri de Paște.
”La fiecare praznic al Paştelor, dregătorul avea obicei să sloboadă norodului un întemniţat, pe care-l voiau ei” (Matei 27:15) .
În timp la marile sărbători se alipesc fel de fel de practici, obiceiuri, reprezentări, îmbunătățiri ce devin tradiții. În cultura actuală pentru fastul sărbătorii sunt încurajați oamenii cu dare de mână să sponsorizeze cu generozitate activități menite să ofere bună dispoziție și interes pentru participanți. Cu cât sărbătoarea este mai importantă și participanții sunt mai mulți, cu atât țin să își facă afirmată prezența organizații civile, politice, economice, etc.
Paștele era o sărbătoare național Evreiască și religioasă în conformitate strictă cu Iudaismul. Ei bine, politicul vremii reprezentat prin dregătorul Pilat, venea cu un decret de grațiere la cerea poporului Evreu. Așa au găsit ei de bine să plieze grațierea pe semnificația originară a Paștelor Evreiești.
În timp obiceiurile de sărbători au devenit tot mai multe și mai interesante deoarece oamenii le gustau. Așa se face că pe lângă Isus, de paște mai avem; ouă, iepurași, îngerași, flori, cozonaci, jocuri, spectacole, competiții de spart ouă și de îndopat sarmale, discoteci, festivalul mielului, concurs de miss și multe altele. Oamenii au devenit în timp consumiști de spectacol, spectatori și tot mai puțin trăitori ai adevăratei sărbători de Paște.
Acum avem posibilitatea să ne analizăm și din punct de vedere al obiceiurilor. Paștele au farmecul lor specific, salvator, dătător de viață, eliberator ce poate fi consumat stând departe de toate adaosurile inutile aduse prin diverse obiceiuri ce nu au nimic în comun cu semnificația sărbătorii.
De sărbători avem obiceiul să facem curat prin casă, de ce nu am proceda la fel și printre obiceiurile de sărbători ?
0 Comments

Pastele din casa mea ?

4/20/2013

0 Comments

 
Paștele din casa mea?
”El le-a răspuns: „Duceţi-vă în cetate la cutare om, şi spuneţi-i: «Învăţătorul zice: «Vremea Mea este aproape; voi face Paştele cu ucenicii Mei în casa ta»” (Matei 26:18).
Ne-am obișnuit cu ideea ca de Paște să mergem la biserică, acolo este locul de sărbătoare. Da, pentru mulți așa a fost și așa este, probabil că le fel va rămânea pentru tot restul vieții. La biserică prin ritualul specific se consumă semnificația Paștelor.
Să ne amintim că Paștele a debutat în locuința celor salvați de la moartea întâiului născut.”Moise a chemat pe toţi bătrânii lui Israel şi le-a zis: «Duceţi-vă de luaţi un miel pentru familiile voastre şi junghiaţi Paştele»”.(Exodul 12:21). Din cuvintele rostite de Isus înțelegem că pune accentul pe ce se petrece în casa omului. Continuând în aceeași direcție, presupun că ar fi de bine pentru noi să ne reevaluăm sărbătoarea de Paște funcție de cele ce se petrec în casele noastre. Dacă prezența Domnului este reală, dacă suntem confortabili cu anturajul Său, dacă într-adevăr în casele noastre se regăsește efectul jertfei Lui …
Cât de minunat ar fi împlinirea afirmației ”voi face Paştele … în casa ta” pentru fiecare dintre noi? Sau poate nu? În ce mă privește aleg să merg pe mâna Domnului Isus de aceste sărbători.
Cu Isus Cristos în casele noastre, da, atunci avem adevărata sărbătoare!
0 Comments

Pentru cine pregatim Pastele ?

4/13/2013

0 Comments

 
Pentru cine pregătim Paștele?
”În ziua dintâi a praznicului Azimilor, ucenicii au venit la Isus, şi I-au zis: „Unde vrei să-Ţi pregătim să mănânci Paştele?” (Matei 26:17).
Observăm cum ucenicii au avut o inițiativă lăudabilă, și-au arătat disponibilitatea să pregătească Paștele pentru Isus.
Nimic nou, am putea afirma noi, creștinii de azi. Cu toți suntem implicați în pregătirea cât mai elaborată a sărbătorii de Paște. Facem eforturi considerabile să avem de toate, ne înnoim garderoba, ne primenim casa, comandăm din timp prăjiturile, nu uităm de miel, și chiar încercăm un pelerinaj dacă se poate, nu-i destul?
Da, toate acestea și multe altele se regăsesc pe lista activităților noastre pregătitoare de Paște, dar luăm aminte le felul în care sunt direcționate? Ucenicii erau interesați să pregătească pentru Isus.
Precizând faptul că noi ne pregătim nouă, găsim de bine să avem tot ce ne face să ne simțim bine. Dacă am pregăti pentru Isus, lucrurile s-ar schimba în sensul că am căuta să se simtă bine El, la sărbătoarea de Paște.
Deci. Pentru cine pregătim noi Paștele ? Numai Isus Cristos Domnul ne poate oferi cele mai alese binecuvântări de aceste sărbători.
0 Comments

Asteptand Pastele

4/7/2013

0 Comments

 

 Ce știm noi despre Paște?




„Ştiţi că după două zile vor fi Paştele; şi Fiul omului va fi dat ca să fie răstignit!” (Matei 26:2).
Cunoștințele oamenilor referitoare la Paște sunt dintre cele mai diferite, potrivit cu sursa de inspirație a fiecăruia. M-aș fi așteptat ca cel puțin ucenicii să întrevadă că vor fi părtași la o sărbătoare de Paște diferită de cea tradițională. Contextul evangheliei ne arată că lucrurile au stat altfel. Indignarea, supărarea, prejudecata lor demasca nivelul considerației pe care o aveau față de Isus, ”mielul” ales ca jertfă pentru Paștele de atunci și ale celor ce vor urma. ( ”Ucenicilor le-a fost necaz, când au văzut lucrul acesta, şi au zis: „Ce rost are risipa aceasta? Mirul acesta s-ar fi putut vinde foarte scump, şi banii să se dea săracilor.”v 8,9)
Era pentru prima dată în istorie când un grup de oameni auzeau deslușit cum se vor desfășura lucrurile avându-L în centru pe ”Fiul omului”, cu toate acestea s-au comportat lamentabil.
De fapt și noi cei de azi ne vom rândui acțiunile, faptele și atitudinile referitoare la sărbătoarea de Paște funcție de ceea ce știm. Cât de mult ne asemănăm cu ei?
Unii vor sărbătorii tradiții și obiceiuri, alții vor banaliza sărbătorile pascale din considerente calendaristice, alții le vor respinge total din considerente religioase, alții se vor sărbătorii pe ei înșiși crezând că sunt în centrul sărbătorii, alții vor sărbătorii pântecele îmbuibându-se cu mâncăruri și băuturi alese. Și uite așa, Cristos, Fiul omului ce a fost jertfit devine marginalizat, tot mai îndepărtat și uneori chiar exclus din ”Sărbătoarea” ce îi aparține în totalitate.
Dragi cititori, ce răspuns am putea noi oferi în cazul formulării interogative a cuvintelor redate mai sus. „Ştiţi că după două zile vor fi Paştele; şi Fiul omului va fi dat ca să fie răstignit!” ?
Folosind informațiile Bibliei, vom ști cu certitudine cum să beneficiem cel mai bine de Paștele pe care le vom întâmpina anul acesta.
Tuturor Sărbători binecuvântate.
0 Comments

    Archives

    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    March 2016
    February 2016
    December 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012


    Categories

    All

    RSS Feed

Acasa
Publicatii
Comenzi
Meditatii Biblice
Resurse Video
Resurse Audio